SLUTA RUTA VÅRA BRUDAR

Om kampanjen

SLUTA RUTA VÅRA BRUDAR är historiekampanjen som startade våren 2016 av Naima Fridén och Hanna Lövehed. Målet är att få mer kvinnohistoria i undervisningen med fokus på gymnasiet genom att dela med oss av våra erfarenheter som elever och sprida vår feministiska analys. Kvinnor är underrepresenterade i undervisningen, något som leder till allvarliga konsekvenser. Det finns flera anledningar till varför det är så viktigt med mer kvinnohistoria, bland annat att killar i klassrummen får en naturligt större plats då det gång på gång bekräftas i undervisningen. 

FÖRELÄSNINGAR

BOKA OSS

Specificera gärna vilken av våra föreläsningar ni är intresserade av. Vi kan även skräddarsy innehållet efter era önskemål.

Genom föreläsningar har kampanjen lyckats få stor spridning. Föreläsningen består av tre huvudsakliga delar; en redogörelse av varför mer kvinnohistoria är viktigt, bristerna i den nuvarande undervisningen och viktiga åtgärder. Materialet har sin grund i våra egna upplevelser, intervjuer från andra elever och en noga analys av boken Perspektiv på historien. Boken ges ut av Gleerups och är en av de mest använda historieböckerna i skolor runt om i landet. Att granska boken och inte bara lärarnas undervisning i klassrummet är viktigt då skolböckerna ofta är en stor del av bland annat provexaminationerna. Kampanjnamnet Sluta ruta våra brudar är även taget från kritiken mot de så kallade faktarutorna som figurerar i boken där kvinnor inte inkorporeras i den riktiga texten. 

RECENSIONER

"Så bra föreläsning av er idag på Apelrydseminariet! Heja er - ni är med o skriver om historien!!"

- Christina Knight‎


"Kattes var nog de allra mest inspirerande av alla föreläsare! När jag om 5-10 år ser er leda
jämställdhetsarbetet i Riksdagen kan jag stoltsera med att ha sett er live redan!"

- Auro Inge Ricking


"Ett 20-tal Fredrikor satt med ögon och öron på skaft denna kväll. Det blev många, glada
leenden. 
Så mycket vi kände igen från vår egen skoltid. Vi njöt verkligen av att höra sanningen och fick även bra svar på våra frågor. Slutligen en god prat- och fikastund.
Tack Naima och Hanna!"

- Ingela Bernhold
 

Varför gör vi detta?

Text från Röda Bönors låt Det ska bli slut på rumban
Vi har märkt att under hela vår skolgång så har utbudet av kvinnohistoria på lektionerna och i böckerna varit ytterst begränsad. När vi frågat lärarna om kvinnohistoria har det beskrivits som problematisk och tidskrävande, och vi har låtit det vara så.  I takt med att vårt intresse för historia och feminism växte blev vi båda med tiden mer insatta i frågan om just underrepresentationen av kvinnor som sker i historieskrivningen. Vårt gymnasieprogram, Historieprogrammet på Katedralskolan i Lund, har också varit en drivande faktor till vårt engagemang i frågan. Det är ett program där majoriteten av eleverna och lärarna är män, vilket ger tydliga avtryck i undervisningen. Vi lärde oss, och lär oss fortfarande, om orsakerna till problemet, vad effekterna av det är och hur vi kan nå förändring. Genom ständiga diskussioner utvecklas kampanjen hela tiden och tar nya former, något som är nödvändigt då vi är i en konstant inlärningsprocess. 

SNART SLÄPPS PODDEN

Snart släpper Hanna och Naima podcasten En liten bit historia. Podden är en förlängning av historiekampanjen för att fler ska kunna ta del av budskapet och kommer innehålla både intervjuer samt prat mellan Hanna och Naima. Snart i en poddspelare nära dig!

#henneshistoria

Följ vår hashtag som uppmärksammar kvinnor från historien. Korta texter om icke-män som sällan figurerar i historieskrivningen får här höras, synas och finnas.